Kruidenthee van eigen bodem: ‘Het herstelt de Nederlandse natuur’

Kruidenthee van eigen bodem: ‘Het herstelt de Nederlandse natuur’

09.08.2019 0 By admin

Een lekkere kop kruidenthee van eigen bodem. Dat kan je sinds kort drinken dankzij de nieuwe startup ptthee. De kruiden worden aan de randen van landbouwgrond geplant en dat is volgens het bedrijf meteen goed voor de natuur.

“Er is een gebrek aan biodiversiteit. We wilden iets bedenken om dat te stimuleren”, zegt Matthijs Westerwoudt, die samen met Daan van Diepen de startup is begonnen. “Als er meer bloemen op het boerenland zijn is er meer plek voor bijen en vlinders. Zo kwamen we op kruidenthee.”

Randen van akkers

Een gat in de markt, denken de mannen, omdat de kruiden daarvoor nu vooral uit het buitenland worden gehaald. De kruiden van ptthee komen van het land van Nederlandse boeren. “Ze hoeven alleen een randje van akkers of weilanden af te zetten daarop worden onze kruidenmengsels gezaaid. De boeren hoeven er verder niks aan te doen, maar delen uiteindelijk wel mee in de winst.”

Het oogsten doen ze zelf. De helft blijft dan staan, zodat bijvoorbeeld bijen nog wel een plek hebben. “Hoe meer mensen onze producten kopen, hoe beter we voor de natuur kunnen zijn. Het planten van veel kruiden herstelt de Nederlandse natuur”, aldus Matthijs.

Duurzaam

Duurzaam en goed voor de biodiversiteit dus en daar hebben ook consumenten wel behoefte aan. Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels zijn Matthijs en Daan hun bedrijf op precies het goede moment begonnen. “Bedrijven, maar ook wij zelf, willen graag laten zien dat we goed doen. Het is eigenlijk een enorm ego-ding. Je voelt jezelf er beter door.”