Uber regelt Nederlands belastingvoordeel van 5,5 miljard euro

Uber regelt Nederlands belastingvoordeel van 5,5 miljard euro

09.08.2019 0 By admin

Taxibedrijf Uber heeft een belastingvoordeel van 6,1 miljard dollar (5,5 miljard euro) geregeld in Nederland. De constructie kan gebruikt worden om wereldwijd zo min mogelijk belasting te betalen als het bedrijf ooit winst gaat maken.

De constructie wordt door Uber zelf gemeld in het meest recente kwartaalverslag en werd gespot door Bloomberg. 

Intellectueel eigendom

In maart 2019 heeft Uber de internationale juridische structuur gewijzigd. Daarbij hoorde ook het overdragen van ‘bepaalde intellectuele eigendomsrechten’ naar ‘een dochteronderneming in Nederland’ om zo een belastingvoordeel van 6,1 miljard dollar te creëren, meldt het bedrijf.

Om welke dochteronderneming het precies gaat is lastig te achterhalen. Uber heeft in Nederland veel verschillende bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Alleen al onder Uber International BV hangen zestien bedrijven. 

Volgens Bloomberg gaat het om een dochteronderneming van Uber die uiteindelijk weer wordt bestuurd door een bedrijf uit Singapore. 

Uber gaat niet in op vragen van RTL Z, maar deelt wel een algemeen statement waarin staat dat het bedrijf open en transparant wil zijn voor belastingdiensten en zich aan de wet houdt. 

Aftrekpost

Het verplaatsen van intellectueel eigendom naar Nederland komt eigenlijk op hetzelfde neer als dat Uber een machine zou kopen, legt Jan van de Streek uit. Hij is hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam.   

Een bedrijf kan in Nederland een machine opvoeren als bedrijfskosten. Dat soort kosten mogen binnen vijf jaar worden afgetrokken van de belasting.

Ook intellectueel eigendom mag afgetrokken worden van de belasting, alleen dan binnen tien jaar. “Die aftrekpost heeft een geschatte waarde van 6,1 miljard dollar”, zegt Van de Streek. En dus betaalt Uber in Nederland minder belasting, zegt hij. 

Geen winst

Uber meldt overigens de waarde van het intellectueel eigendom niet, maar geeft alleen een schatting van het uiteindelijke belastingvoordeel. Dat wijst er volgens Van de Streek op dat de waarde die Uber aan het intellectuele eigendom verbindt vele malen hoger ligt. Dat zou zomaar in de tientallen miljarden kunnen lopen, zegt hij.

Uber heeft een beurswaarde van ongeveer 73 miljard dollar, maar maakt nog steeds gigantisch veel verlies. Analisten verwachten dat het bedrijf vandaag een verlies van 5 miljard dollar in de boeken zet.    

Bermuda

Volgens Bloomberg is het intellectueel eigendom overgeheveld van een bedrijf uit Bermuda. “En in Bermuda is natuurlijk ook geen belasting geheven”, zegt Van de Streek.

Het geschuif met intellectuele eigendomsrechten om belastingvoordeel te krijgen gebeurt vaker en is ook gewoon toegestaan, zegt Van de Streek, maar hij plaatst daar wel een kanttekening bij. 

Intellectueel eigendom is namelijk een ‘hard-to-value intangible’, jargon voor een moeilijk te waarderen goed. Dat betekent dat het moeilijk is om een waarde te plakken op een merkrecht als ‘Uber’. 

“Elke belastingdienst worstelt daarmee”, zegt Van de Streek. Want hoe bepaal je hoeveel intellectueel eigendom van Uber in Nederland waard is?